CHOKOLADESELSKABETS NYHEDSBREV NR. 50 MARTS 2005

TEMA - NOUGAT

NOUGAT
Af Morten Borup 

Vi tror alle sammen vi ved hvad det drejer sig om, når vi hører ordet nougat. Men tænker vi nu også på det samme? Nej ! Der er nemlig mange slags, og når man ser på alle typer af nougat, er der faktisk en verden til forskel.

 


Går man tilbage i tiden, støder man på en kendt romersk libertiner og kogebogsforfatter Marcus Gavius Apicius (født omkr. År 25 e.Kr.). Han beskrev opskriften på nucatum (efter latinsk nux for nød), en sød sag baseret på honning, valnødder og æg. Opskriften lød: “Rist pinjekerner og valnødder og stød dem med honning, æg, peber, salt og en smule olie.”

Der var endnu ikke tale om brug af mandler. Romerne kendte til mandler, som de kaldte for ’græske nødder’, men dyrkede dem ikke selv. Mandeltræet blev først importeret mange år senere fra Lilleasien til det europæiske kontinent.

Nougat, i den form vi kender i dag, er sandsynligvis opfundet i Marseille i det 16. århundrede.
Ordet nougat kommer af græsk nôgalon og betyder ”en lækkerbidsken”.

Omkring 1650 overtog byen Montelimar (i den mandeldyrkende Vivarais-region i det sydlige Frankrig) føringen som den store producent af nougat. Det var dog i en lidt anden forklædning, nemlig som det vi kender som fransk nougat: piskede æggehvider tilsat ristede mandler og pistacier, støbt i en træramme ovenpå et stort stykke oblat og til sidst skåret ud i mindre stykker.

Montelimar er ikke længere den eneste by, der producerer nougat. Men for at adskille denne opskrift fra andre typer nougat på basis af mandler, er Montelimar- nougat underlagt en lovgivning, der dikterer, at der skal være et nøddeindhold på 30%, fordelt på 28% ristede mandler og 2% pistacier

Her er nogle af de andre typer nougat, vi kender:

  • NOUGATINE
    En lys karameliseret sirup blandet med ristede mandler eller hasselnødder. Rullet ud på et bord og skåret ud i mindre stykker. Nogle gange formet som små skåle, æg eller til pynt.

  • NOUGAT NOIR
    Mørk karamel blandet med mandler, lagt imellem to stykker oblat.

  • NOUGAT BLANC
    En mindre luftig udgave af Montelimar-nougat med kun 15% nødder.

  • NOUGAT DE PROVENCE
    Tæt mørk karameliseret sukkersirup og honning blandet med mandler, hasselnødder, koriander og anisfrø (30%), parfumeret med orangeblomstvand.

  • KINESISK NOUGAT
    Karamel blandet med ristede sesamfrø.

  • VIETNAMESISK NOUGAT
    Findes i hård eller blød form og er lavet af sesamfrø, jordnødder og sukker.

 

 

Skaf et medlem og være med på chokoladenoderne

Vi udlodder 13 bøger!

Morten Heiberg "Heibergs Dessertcirkus". og 
Tina Jacobsen "Chokoladeeventyret" bakker op om Chokoladeselskabets arbejde ved hver især at
sponsorere nogle af deres respektive nye bøger til ”gamle” medlemmer, som
skaffer et nyt!

 

 

 

BLIV MEDLEM AF CHOKOLADESELSKABET 

... og deltag i  de mange spændende
arrangementer!

Send en mail til tilmelding@chokoladeselskabet.dk

eller ring på telefon 26 84 55 20.

Det koster 275 kr. per person
- eller 400 kr. per par -
for et helt år.