By admin

dsc_2352

Tilmeld dig forårets arrangementer nu!

Så er forårets arrangementer ved at være på plads. Fra i dag vil det være muligt at tilmelde sig de første fem af forårets arrangementer. Vi skal lave alt fra påskegodter til amerikanske lagkager. Vi får en indføring i isens verden, først ved et besøg hos ismesteren Cathrine Østerberg og siden går vi selv i køkkenet og laver en masse chokoladeis. For første gang prøver vi at lave et chokoladekursus – kun for børn! Vi håber på et talstærkt fremmøde fra den næste generation af chokoladeentusiaster til en hyggelig dag i Karoline Triers Madskole.

Der er et par arrangementer mere i støbeskeen for de kommende måneder. Dem håber vi at kunne annoncere i løbet af de næste par uger.

Se hele kalenderen her.

Arriba Gud4

Summerbird bag nyt chokoladeunivers i København

Arriba Gud3I dag slår dørene op til et nyt chokoladeunivers i hjertet af København. Det er Summerbirds Mikael Grønlykke og kokken Thomas Hermann der står bag det nye koncept. Omdrejningspunktet vil være mørke chokolader produceret på bønnen Arriba Nacional, dansk designet bagværk samt en restaurant med kun ét bord ved kokken Thomas Herman. Addressen er Ny Østergade 9, hvor der hidtil har ligget en Summernird butik. Kig forbi og lad os vide hvad denne nye tilføjelse til det danske chokoladelandskab har at byde på!

Mere information – bl.a. om hvordan man booker bord i restauranten – kan findes her.

world_chocolate_masters_2015

Verdensmesterskaberne i chokolade

Så starter World Chocolate Masters-konkurrencen i Paris, og Danmark deltager!

 

Onsdag d. 28. oktober starter verdensmesterskaberne i Chokolade. Det er begivenheden World Chocolate Masters, der løber af stablen for sjette gang i Paris, og blandt de 20 dygtige chocolatierer fra hele verden, der kæmper om den prestigefyldte titel, er også danske Tor Stubbe er med. Tor Stubbe vandt den nordiske kvalifikationsrunde og repræsenterer dermed hele Norden. World Chocolate Masters er arrangeret af chokoladeproducenten Barry Callebaut.

Allerede på torsdag skal Tor Stubbe dyste mod de andre deltagere i årets tema, der er “Inspired by nature”. Først skal alle deltagere lave en praliner/konfekt, derefter en snack to go, en signaturchokolade samt et showpiece – en flot skulptur på 2-3 meter. På fredag d. 30. oktober bliver vinderen kåret, og vi hepper naturligvis på Tor Stubbe.

Danmark er ligeledes repræsenteret blandt dommerpanelet med chocolatier Kim Rasmussen, der også tidligere har deltage i World Chocolate Master.

Vil du gerne følge med i konkurrencen og se, om vi får en dansk medalje, så bliver konkurrencen livestreamet på www.worldchocolatemasters.com

World Chocolate Masters holder kvartfinaler i Danmark

Til oktober bliver der atter afholdt verdens største konkurrence for chokoladekokke ”World Chocolate Masters” i Paris. Inden da bliver de mange finalister verden over fundet ved kvartfinaler og d. 5. og 6. maj er turen kommet til den skandinaviske kvartfinale, der finder sted på Hotel og Restaurantskolen i Valby.

De fem deltagere der skal dyste om at komme videre til den store finale i paris er Gabriel Ahlgreen og Tor Stubbe fra Danmark, Eero Paulamäki fra Finland, Marte Krystad fra Norge og Stefan Hrafn Sigfusson fra Island. Deltagerne skal både lave dagens kage, chokolade to go, en støbt praliné samt et showpiece.

Arrangementet er åbenbt for offentligheden og billetter kan købes på eventet. Læs mere om eventet her.

Friis-Holm åbner chokoladefabrik i Danmark

Mikkel Friis-Holm åbner chokoladefabrik i Lejre og er således klar til at flytte produktionen af sine prisvindende chokolader til Danmark. Det sker med hjælp fra Vækstfonden og 29 private investorer. Fabrikken ventes åben til marts.

Mød Mikkel og hør mere om processen fra bønne til bar på dette års Chokoladefestival den 7. og 8. marts. Mikkel holder foredrag og smagning lørdag den 7. marts kl. 14:45-15:30. Mød op i god tid – der er et begrænset antal pladser, og derfor gives adgang efter “først til mølle”. Du kan købe billetter til festivalen her.

Billetsalget til Chokoladefestivalen er gået i gang

Så er der åbnet for forsalg af billetter til Chokoladefestivalen den 7. og 8. marts 2015 i TAP 1.  Der er penge at spare ved at købe din billet allerede nu, og du kan købe både enkeltbilletter og gruppebilletter (til 4 personer). Alle billetter inkluderer 6 smagspoletter, så du kan smage på nogle af de vidunderlige chokolader, der tilbydes på festivalen. Børn under 6 år kommer gratis ind, dog uden smagspoletter.

Danske guldvindere i International Chocolate Awards 2014

Chokoladeselskabet siger tillykke til Mikkel Friis-Holm, der atter har vundet priser i det prestigefyldte International Chocolate Awards. Friis-Holm har netop vundet guld for sin mælkechokolade “Dark Milk 65%”, og det blev desuden til to bronzemedaljer for hans mørke chokolader ”Johe 70%” og ”Nicaliso 70%”.

Mikkel Friis-Holm er i øvrigt ved at starte sin egen chokoladefabrik i Lejre, hvor han vil kæle for chokoladen fra bønne til bar. Fabrikken ventes åben til marts.

Herudover vandt Danmark en lang række andre præmier. Svenningsen Chocolatier vandt guldmedaljen kategorien “Flavoured dark ganaches and truffles” for deres Wild Blueberry Rosmary stykke samt to sølvmedaljer i samme kategori for stykkerne Olive oil Yuzu og Spruce Infusion.

Anouska vandt også en sølvmedalje i kategorien “Flavoured dark ganaches and truffles” for deres Blood Orange stykke
bronze i kategorien “Milk ganaches and truffles” for deres Lemon Praline stykke.

Vi ønsker dem alle et stort tillykke med sejren. Du kan i øvrigt møde både Mikkel Friis-Holm og Peter Svenningsen på dette års Chokoladefestival den 7. og 8. marts i TAP 1. Benyt lejligheden til at smage deres prisvindende produkter.

 

På besøg i Sprüngli butikken i Zürich lufthavn

Et medlem af Chokoladeselskabets redaktion var i Zürich lufthavn og faldt over tre spændende chokolader fra Sprüngli, som efter redaktionens vidende ikke fås i Danmark.

Selve butikken er flot og elegant med lækre kager, som desværre ikke kunne bringes med hjem.

Chokoladerne har en flot og eksklusiv indpakning og to stykker pakket ind i hver æske:

  • Grand Cru Criollo de Maracaibo Venezuela 65%. Lidt kraftig, let tobak-duft. Ikke meget syre. Lidt røg, læder og sveske. Chokoladen er til den mørke side men på en god måde og stadig let. En god oplevelse og behagelig selvom der er lidt mere kant, end Valrhona- årgangschokoladerne.
  • Criollo Salvaje de Beni Bolivien 70%. Så kom syren ind i billedet, der hurtigt breder sig i munden – dog uden, det er for meget. Frugtig smag måske med lidt abrikos. Meget lækker. Den lidt skarpe smag minder næsten om mint. Relativ kort smag. Mere markant end den første.
  • Trinitario de Santo Domingo Den Dominikanske Republik 75%. Lidt mere tør og ikke så cremet og blød end de forrige – chokoladen er dog også oppe på 75%. Der er ikke så mange noter, som de to første. Det er en mere bitter, men stadigvæk behagelig chokolade. Vil være et hit for dem der kan lide de mørke stykker.

Vi havde ikke så meget kendskab til Sprüngli, men vi var positivt overrasket. Falder du over dem i en lufthavn, er de et køb værd.

Smagning af årets domainechokolader fra Valrhona

Chokoladeselskabets redaktion fik fingrene i de nye 2014 årgangs- og domainechokolader fra Valrhona, som traditionen tro blev frigivet den 1. oktober. Alle de fire chokolader er 64%.

Valrhona Millesime 2014_1Loma Sotavento

Den Dominikanske Republik

Kraftig duft. Lækker blød smag med en blid syrlighed. Cremet og venlig. En Chokolade der vil vække bred begejstring. Meget spisevenlig.

 

Valrhona Millesime 2014_3El Pedregal

Venezuela

Ikke så kraftig duft som den anden. Mere karakteristisk smag – det er ikke dårligt ment. Mere syrlighed. Lidt træsmag. Virker kraftigere (men stadig uden at virke afskrækkende). Lavet på den sjældne Porcelana-bønne. Er mere spændende end den første – og man kan nok ikke spise helt så meget af den.

 

Valrhona Millesime 2014_2Ampamakia

Madagascar

I starten lidt syrlig (gule frugter) men bliver mildere efterhånden end Pedregal. Også spændende og med karakter. Igen lækker og behagelig, blød chokolade.

 

Valrhona Millesime 2014_4Gran Couva

Trinidad

Her er ikke meget syrlighed men frugter. Lækker, cremet og blød. Et skønt stykke chokolade.

 

Alle fire chokolader er bløde, cremede, gode og milde og er bestemt værd at have liggende på chokoladehylden. Det er formentlig mest syreniveauet der kommer til at bestemme, hvilken der bliver din favorit. Vores favoritter er Gran Couva og El Pedregal.

Lykken er chokolade: Ny bagebog fra bloggerne Maja Ambeck Vase og Anne au Chocolat

Lykken er chokoladeMaja Ambeck Vase & Anne au Chocolat: Lykken er Chokolade. Politikens Forlag.

Her har vi en rigtig god, varieret og brugbar chokoladebog. Forfatterne er ikke, som vi ellers ofte ser, uddannede kokke, men meget erfarne amatører, der længe har blogget om chokolade. Det er ikke altid en selvfølge hos professionelle at kombinere stor indsigt med forståelse, også for nybegynderens situation. Det synes jeg vi har her, uden at miste udfordringer og nyheder for de let øvede.

Vi får indledningsvis og undervejs masser af praktiske råd om udstyr og fremgangsmåder samt beskrivelser af chokoladetyper, herunder forfatternes egne favoritmærker. I lyset af tilknytningen til Chokoladekompagniet, er det ikke overraskende Valrhona, en mørk, en lys og en hvid. I orden, hvis man er uenig kan man jo bare vælge efter sin personlige smag.

Bogens disposition er ikke den sædvanlige i f.eks. småkager, tærter, mousser, is osv., men i stedet opdelt efter den ledsagende ingrediens til chokoladen (om det så blot er til pynt visse steder). Bær, frugt, nødder, krydderier og diverse hedder kapitelinddelingen og den er egentlig rigtig vellykket med gode pointer hist og her. Men hører en pistaciekage med jorbær så til her eller der, og hvor placerer man en hvid chokolademousse med lakrids og citron? Anmelderen er ret beset ligeglad med disse teoretiske overvejelser. Sidstnævnte nærmest nyklassiske kombination skal bare prøves.

Bogen har selvfølgelig sin del af gammelkendte opskrifter på tærter, cookies, mousser og is, men det kan en chokoladebog vel heller ikke være foruden, ikke mindst når de nogle gange får et lille twist. En chokolade crême brulée ja, men serveret med frisk granatæble. Den måske lidt tunge klassiker pære belle Hélène piftes op med ingefær i pærernes lage. Ja selvfølgelig, vil nogen sige og skjule ærgrelsen over at de ikke selv har fundet på det…

Vi kommer rundt i næsten alle former for kager, desserter, morgenmadsidéer, smørepålæg, flødeboller og drikke. Der er noget for alle. Politiet vil være glade for citronmånen med hvid chokoladeglasur. Mine norske slægtninge (født med ski, døbt i en stavkirke og vokset op med lune vafler efter fjeldture) skal smage pistacievaflerne med pynt af jordbær og hvid chokolade. Og gæsterne til sommer får en gudsvelsignelse af forskellige is. Den kendte regnbueis, men også peanutbutterisen ser jeg frem til. Fremstillingsmetoderne er interessante. Nogle tilberedes med sødmælk og piskefløde, andre med skyr (som dog aldrig har været min favorit) og endda minimælk, som jo ellers ikke har en fremtrædende plads i gastronomien.

Redaktionen nøjedes ikke med at bladre i Maja og Annes bog. Vi rullede også ærmerne op, fandt ovn, chokolade og ismaskine frem og smagte følgende:

  • Chokoladeballade (side 32). Konsistens og smag ligger mellem konfekt og brownie. Intens chokoladesmag, men ikke for overvældende. Den foreslås serveret med skyr-is og hindbær. Vi smagte den uden noget tilbehør, men der er ingen tvivl om, at lidt syrlighed vil klæde den.
  • Karamelliseret hvid chokoladeis (side 140 og 154). Portionen angives til 4 personer, men hvis isen ikke serveres sammen med andet, er det måske lige i underkanten. Man ville ikke umiddelbart gætte på, at isen er lavet af hvid chokolade, idet karamelsmagen er markant. Ville passe fint sammen med noget crunchy, fx ristede nødder, eller måske sammen med frugt som fx blommer. Det bliver ikke sidste gang jeg prøver den.
  • Pie med chokolade og pecannødder (side 105). Blød rund smag, som balancerer fint med de lidt bitre nødder. Der er ikke en kage, man spiser flere stykker af, da den fylder meget. Det anbefales at servere den med flødeskum. Dette undlod redaktionen dog og savnede det ikke. Den vil givet vis være fin sammen med en god kop kaffe.

Bogen afsluttes med 4 usædvanlige gode og brugbare registre, herunder en opstilling af de to forfatteres respektive bidrag. En dybere analyse heraf skal jeg forskåne læseren for, ikke mindst fordi det nærmest er umuligt at vælge favoritter. Begge forfattere kan være stolte af deres bidrag.